Catalogus

Christos Nikou | Griekenland 2020 | 91 minuten
Met Aris Servetalis en Sofia Georgovassili

Apples

De ziekenhuizen in de stad liggen vol met slachtoffers van een vreemde aandoening die onmiddellijk geheugenverlies veroorzaakt.
Voor getroffenen die niet door bekenden worden opgehaald, ontwikkelt de overheid een experimenteel herstelprogramma om een nieuwe identiteit op te bouwen.
De melancholieke Aris wordt door niemand geclaimd en schrijft zich hiervoor in. Hij ontvangt dagelijks instructies voor uiteenlopende activiteiten en houdt zijn ervaringen bij in een dagboek en door foto’s te maken. Maar naarmate de tijd verstrijkt, dringt de vraag zich op of sommige dingen niet beter vergeten blijven.

Michel Franco | Mexico 2020 | 86 minuten
Met Naian Gonzalez Norvind, Fernando Cuautle en Diego Boneta

New Order

Een dystopische revolutie gezien door de ogen van de 1%.
De luxe bruiloft van een elite-koppel word wreed verstoord door gewelddadige opstandelingen. Binnen enkele etmalen kantelt een ogenschijnlijk gebalanceerde samenleving. Het leger neemt de controle over. Executies, kidnapping en mishandelingen, een land in chaos. Deze film is een waarschuwing.

Daniel Graham | UK 2021 | 93 minuten
Met Timothy Spall en Peter Stormare

Obscure Life of the Grand Duke of Corsica, the

Alfred Rott heeft een reputatie als rokken-jagende, grofgebekte maar ook geniale architect. Na onenigheid met opdrachtgevers over een nieuw kunstcentrum in Brussel bezoekt Rott een exclusieve orgie waar hij een uitnodiging krijgt van een rijke, excentrieke kluizenaar die zichzelf ‘The Groothertog van Corsica’ noemt.
De groothertog, residerend op Malta, geeft Alfred de opdracht om een mausoleum te bouwen als voorbereiding op zijn dood. Een malaria-uitbraak van epidemische omvang doet de bevolking op de vlucht slaan. Temidden van de ontstane chaos besluit Alfred te blijven om het project af te ronden dat mogelijk de belangrijkste creatie van zijn carrière wordt.

Valantyn Vasyanovych | Oekraine 2020 | 108 minuten
Met Andriy Rymaruk, Liudmyla Bileka en Vasyl Antoniak

Atlantis

Het is 2025 en de Oekraïne-Rusland oorlog is ten einde. Ex-soldaat Sergey is mentaal beschadigd door het geweld, maar probeert de draad weer op te pakken. Na ontslag bij de plaatselijke staalfabriek vindt hij een nieuwe baan; het rondrijden van schoon drinkwater naar de weinig overgebleven bewoners van de vervuild geraakte regio.
Hij komt in contact met Black Tulip, een organisatie die de lichamen van omgekomen soldaten opspoort om die een waardige begrafenis te geven. Sergey meldt zich aan als vrijwilliger. Het werk is afschuwelijk, maar geeft hem een zekere rust en verlossing. Als er tussen hem en collega vrijwilliger Katya een klein vonkje overspringt, zien we zelfs een sprankje hoop.

In contrast met de thematiek van de film, is Atlantis een lust voor het oog. Vasyanovych heeft een ongekend oog voor compositie en kleur en creëert uit de waanzin van de oorlog een monumentaal en indringend epos.

Aneil Karia | UK 2020 | 105 minuten
Met Ben Whishaw, Elie Haddington en Ian Gelder

Surge

Joseph (Ben Whishaw) zit vast in een leven van routine, verstoken van emotie of betekenis.
Zijn isolement en frustratie maken hem kwetsbaar en eenzaam.
Een impulsieve daad van verzet leidt tot een rigoureuze gedaanteverandering en een razende versie van Joseph is ontketend.
Hij begint aan een roekeloze zwerftocht door Londen, een pad van chaos en verwarring achterlatend.
Surge volgt van zeer nabij de aangrijpende metamorfose van een ongelukkige jonge man die zijn eigen geest niet meer de baas is.

Noah Hutton | US 2020 | 108 minuten
Met Dean Imperial en Madeline Wise

Lapsis

Queens, New York, tegenwoordige tijd, maar net even anders. De komst van Quantum-banking zet de financiële wereld op zijn kop. Om maximaal te profiteren van de nieuwe technologie, moet er bekabeld worden. Overal en onmiddellijk. Het werk is zwaar, niet zonder controverse, maar lucratief.

Om de medische kosten voor de behandeling van zijn invalide broer te betalen, schrijft Ray Tincelli zich in voor de job. Met alle goede bedoelingen komt hij terecht in een wespennest van afgunst en competitie en een verzetsbeweging die strijd voor rechtvaardigheid.

Midi Z | Tiwan 2019 | 102 minuten
Met Wu Ke-Xi, Vivian Sung en Kimi Hsia

Nina Wu

Nina Wu is een stijlvol, compromisloos Taiwanees #metoo-drama met surrealistische elementen, naar een script en met een hoofdrol van de formidabele Wu Ke-xi.

Sinds ze acht jaar geleden naar Taipei kwam voor haar carrière als actrice, is Nina alleen nog maar voor korte films en commercials gevraagd. Net als ze de moed wil opgeven, belt een producent om haar uit te nodigen voor een auditie. De regisseur is veeleisend en het script bevat expliciete seksscènes, maar de rol biedt kans op een doorbraak en Nina wil alles doen om hem te bemachtigen.
De film wordt een hit en Nina is van de ene op de andere dag een ster. Maar wanneer ze van de roem en aandacht wil genieten, vertonen zich scheurtjes in haar mentale gezondheid. Een mysterieuze vrouw verschijnt op onverwachte plaatsen en lijkt het op Nina gemunt te hebben, of is het haar verbeelding? Terwijl ze haar grip op de realiteit verliest, komt een onderdrukte herinnering naar de oppervlakte.

Peter Strickland | UK 2019 | 118 minuten
Met Marianne Jean-Baptiste, Hayley Squires, Leo Bill, Gwendoline Christie, Fatma Mohamed, Steve Oram en Julian Barratt

In Fabric

IN FABRIC is een wonderbaarlijke ghost story over een unieke rode jurk die tijdens de winter-uitverkoop van een luxe warenhuis over de toonbank gaat. Een alleenstaande moeder draagt het kledingstuk naar een blind date die niet loopt als verwacht. Via de kringloopwinkel komt hij in het bezit van een wasmachinemonteur, die meteen met onverklaarbaar onheil te maken krijgt. We volgen de jurk als die van eigenaar wisselt en daarbij op steeds curieuzer wijze slachtoffers eist.

Peter Strickland (Berberian Sound Studio, the Duke of Burgundy) toont zich opnieuw een meester in stijl. IN FABRIC is een lofzang op genrefilms uit voorbije jaren, en het resultaat van een hartstochtelijk plezier in filmmaken.

Rúnar Rúnarsson | Ijsland 2019 | 79 minuten
Met Sigurmar Albertsson, Bent Kingo Andersen en Sif Arnarsdóttir

Echo

Een menselijke einde-jaarsfilm uit IJsland.

Terwijl de mensen zich opmaken voor de feestdagen, valt een bijzondere stemming over het eiland. Iedereen lijkt opgewonden of nerveus. Sommigen zijn alleen, anderen komen bij elkaar.

Middenin het land staat een boerderij in brand. Op en school spelen de kinderen het kerstverhaal.
Een mens wordt geboren, een ander begraven. In een museum maakt een moeder ruzie met haar ex-man.

In 56 ogenschijnlijk onverbonden scenes schetst ECHO een warm portret van een moderne samenleving en diens bewoners, met hun emoties, hun behoeftes, maar bovenal hun menselijkheid.

Alexandre Rockwell | US 2019 | 91 minuten
Met Lana Rockwell, Nico Rockwell en Jabari Watkins

Sweet Thing

Billie (15) en haar broertje Nico (11) wonen bij hun vader Adam in een geïmproviseerd idyllisch bestaan. Maar telkens als Adam toegeeft aan de verleiding van de alcohol, maakt geborgenheid plaats voor een delirium van tranen en schuld. Hun excentrieke moeder is er al jaren vandoor en heeft een toxische relatie met Beaux, eveneens een drinker, maar van een ander soort.
Als Adam gedwongen in de rehab verdwijnt, nemen Billie en Nico de benen met hun nieuwe vriend Malik, ook een emotionele wees, op zoek naar zijn vader die in Florida zou wonen.
De tocht van de drie wordt een magische ervaring met ups en downs, gedragen door de hoop en veerkracht van de jeugd.

Sundance winnaar en indy-icon Alexandre Rockwell brengt met SWEET THING een tegendraads maar warm drama dat op het festival van Berlijn bekroond werd met de Kristallen beer.

Kirtty Green | US 2019 | 87 minuten
Met Julia Garner, Matthew Macfadyen en Makenzie Leigh

Assistant, the

Sinds enkele weken heeft Jane (Julia Garner) haar droombaan, als assistente van een succesvolle magnaat in de entertainmentwereld van New York. Als jongste employee maakt ze lange dagen die voornamelijk gevuld zijn met routineklusjes: scripts kopiëren, afspraken beheren, lunch bestellen, de kopjes opruimen. De grote baas krijgen we niet te zien, maar zijn autoriteit en explosieve willekeur zijn constant voelbaar. Solidariteit onder haar collega’s is onderhevig aan opportunisme.

Langzaamaan, gedurende een typische kantoordag dag, krijgen Jane en de kijker zicht op de omvang van het misbruik, seksisme en de heersende zwijgcultuur. Subtiel wordt duidelijk dat een zekere verdorvenheid in de vezels van het bedrijf is doorgedrongen. Jane houdt vast aan haar idealen en gaat de confrontatie aan.

Babis Makridis | Griekenland 2018 | 97 minuten
Met Evdoxia Androulidaki, Georgina Chryskioti en Yannis Drakolpoulos

Pity

Het verhaal van een man die liever ongelukkig is. Een man verknocht aan smart.
Als zijn vrouw na lange tijd uit een coma ontwaakt, moet hij het plotseling stellen zonder het mededogen dat lange tijd zo ruim voorhanden was. Hij kan niet meer zonder, en neemt maatregelen om in aanmerking te komen voor meer.

Het script van PITY is ontsproten aan het wonderlijke brein van Efthymis Filippou, auteur van o.a. Dogtooth, the Lobster en the Killing of a Sacred Deer.

Ali Abbasi | Zweden 2018 | 101 minuten
Met Eva Melander, Eero Milonoff en Viktor Akerblom

Gräns

Tina is een waardevolle kracht bij de grenswacht. Ze is in staat gevoelens als schuld, schaamte en angst te ruiken, en zo pikt ze moeiteloos smokkelaars uit de menigte. Op een dag stapt er een verdacht uitziende man van de veerboot. Niet in staat te ontdekken wat hij verbergt, raakt Tina gebiologeerd door deze Vore en zijn mysterieuze aura. Ze voelt met hem een verwantschap die ze met anderen niet kent. Haar onderzoek naar hem onthult veel meer dan ze kon verwachten; haar hele bestaan is op leugens gebaseerd. Nu moet ze kiezen of ze Vore’s schokkende waarheid zal accepteren.

Gräns is een onvoorspelbare en aangrijpende genremix van regisseur Ali Abbasi en scenarist John Ajvide Lindqvist, de schrijver van Let the Right One In. De film won de Un Certain Regard Award op het fimfestival in Cannes 2018.

Balint Kenyeres | Hongarije 2018 | 120 minuten
Met Vlad Ivanov, Feodor Atkine en Jo Prestia

Tegnap (Hier)

The central character, 50-year-old Victor Ganz owns a thriving building and civil engineering company that operates worldwide. Some very costly problems on a building site in North Africa mean he has to go there (he hates traveling), to a country where he is confronted with memories of his youth, which have been carefully buried in the depths of his mind. Meetings in ministries, disinformation, the reappearance of a past love who had mysteriously disappeared, an investigation in the local underground to find her: Victor Ganz slowly plunges into a labyrinthine world where present and past intertwine.

Richard Billingham | UK 2018 | 108 minuten
Met Richard Ashton, Michelle Bonnard en James Eeles

Ray & Liz

“Deze film gaat over mijn familie.
Mijn vader Raymond is alcoholist.
Hij gaat niet graag naar buiten en drinkt meestal home brew.
Mijn moeder Elizabeth drinkt niet, maar ze rookt de hele tijd.
Ze houdt van huisdieren en snuisterijen.
Ze trouwden in 1970 en vlak daarna werd ik geboren”

RAY & LIZ ging in premiere op het IFFR 2019

Kornél Mundruczó | Hongarije 2017 | 119 minuten
Met Merab Ninidze, Zsombor Jeger en Gyorgy Cserhalmi

Jupiter’s Moon

Bij een poging illegaal de Hongaarse grens over te steken wordt de jonge Aryan door de politie neergeschoten.
In het ziekenhuis blijkt hij niet alleen miraculeus hersteld, hij stijgt ook op van zijn bed om enkele meters daarboven te blijven zweven.
Een dienstdoende arts ziet de gave van de jongen en neemt hem onder zijn hoede, maar hij heeft een dubbele agenda.

Kornél Mundruczó trekt in JUPITER’S MOON alle registers open. Spelend met fantasy-elementen, religieuze symboliek en virtuoze actie stelt hij zelfzuchtigheid en corruptie aan de kaak, maar houdt wel de deur open voor hoop op een betere wereld.

Yorgos Lanthimos | Ir/UK 2017 | 120 minuten
Met Colin Farrell, Nicole Kidman en Barry Keoghan

Killing of a Sacred Deer, the

Dr Steven Murphy (Colin Farrell) is een gerenommeerd chirurg die met zijn volmaakte vrouw, oogarts Anna (Nicole Kidman) en hun twee voorbeeldige kinderen een perfect gezin vormt.

Tot Martin (Barry Keoghan), een vaderloze tiener die Steven onder zijn vleugel heeft genomen, aan de poorten van hun idyllische bestaan komt rammelen.
Martin dringt steeds verder het gezin binnen.
Als hij Steven confronteert met een gebeurtenis uit het verleden, wordt de duistere aard van zijn doel duidelijk.

John Carroll Lynch | US 2017 | 88 minuten
Met Harry Dean Stanton, David Lynch en Ron Livingston

Lucky

Harry Dean Stanton is Lucky, een nukkige, kettingrokende atheist op leeftijd. Iedereen kent Lucky in het zonovergoten stadje in Arizona. Veel gebeurt er niet vandaag, en morgen waarschijnlijk ook niet.
Lucky keuvelt en kibbelt met een excentrieke groep dorpsgenoten en toevallige passanten, onder wie David Lynch, die zijn schildpad is verloren. Ondertussen moet hij vrede maken met het idee dat ook zijn leven eindig is.

Lucky is de charmante finale van de indrukwekkende carrière van Harry Dean Stanton die naast zijn glansrol in Paris Texas te zien was in bijna 200 Hollywood films.

Lucrecia Martel | Argentinie 2017 | 115 minuten
Met Daniel Giménez Cacho, Matheus Nachtergaele en Juan Minujín

Zama

Het leven is tot stilstand gekomen voor Don Diego de Zama, gezant van de Spaanse koning in wat later Paraguay zal worden. Zijn vrouw en kinderen heeft hij al jaren niet meer gezien, en de betalingen uit het thuisland worden sporadischer en kleiner. Het wachten is op de brief van de koning die zijn overplaatsing naar Buenos Aires zal bevestigen. Maar de brief komt niet. Zama wil niet zien dat de wereld hem is vergeten.

De onvergelijkbare Lucrecia Martel vertaalt de klassieke roman uit 1956 naar een sensuele koloniale dystopie. De hitte zindert, niets in de nederzetting lijkt stabiel, niemand is te vertrouwen. Zama verliest langzaam de grip op de realiteit en bijt zich vast in een hopeloze missie naar de verraderlijke binnenlanden.

Andres Goteira | Spanje 2017 | 85 minuten
Met Carlos Blanco, Alejandro Carro en Maria Costas

Dhogs

De intimiteit van een hotelkamer. De uitgestrektheid van de woestijn. Een auto in de nacht, een verlaten benzinestation. In deze pittoreske setting vinden vreselijke delicten plaats. De onverschilligheid van de omstanders onderstreept de kilte en verdorvenheid van het menselijk bestaan. En wij? Welke rol meten wij ons aan? Dhogs toont de goddeloze mens, in een perverse wereld van slaven en heersers. Andres Goteira speelt een onbarmhartig spel met perspectief en verwachtingen.Toeschouwers worden daders en oorzaak wordt gevolg. De volhardende kijker wordt beloond met een kans op wedergeboorte.

Yorgos Lanthimos | UK/DU/GR/NL 2015 | 118 minuten
Met Collin Farrel, Ley Seydoux, Ben Wishaw, Rachel Weisz en Angeliki Papoulia

Lobster, the

Een zwart-komisch liefdesverhaal.
In de wereld van The Lobster is het niet toegestaan om alleenstaand door het leven te gaan. Singles worden opgepakt en vervoerd naar het Hotel, waar ze 40 dagen krijgen om een partner te vinden.
Single David (Colin Farrell) krijgt als nieuwkomer in het Hotel te maken met het rigide Management.
Lukt het hem niet om binnen de termijn een partner te vinden die door hen is goedgekeurd, dan wordt hij veranderd in een dier naar keuze en losgelaten in het Bos. Daar verschuilen zich ook de Loners. Als David dreigt te falen, sluit hij zich bij hen aan. Dan wordt hij verliefd op een mysterieuze Loner (Rachel Weisz). Maar dat is tegen de regels.

Benjamin Dickinson | US 2015 | 97 minuten
Met Benjamin Dickinson, Nora Zeheter, Reggie Watts en Dan Gill

Creative Control

Brooklyn NY, enkele jaren in de toekomst. Het überhippe reclamebureau waar David werkt sleept de opdracht binnen een campagne te ontwikkelen voor een revolutionair nieuwe augmented-reality bril.

Om inspiratie op te doen mag hij de Augmenta een maand lang testen.

David kan de verleiding niet weerstaan om met het apparaat een avatar te creëren van Sophie, de aantrekkelijke vriendin van zijn beste vriend.

Geobsedeerd door de virtuele relatie, onderhevig aan stress en stimulantia, neemt David’s realiteitsbesef in hoog tempo af.

Jake Mahaffy | US/NZ 2015 | 100 minuten
Met David Harewood, Edwina Findley Dickerson en Rayjay Chandler

Free In Deed

De arme, vaak zwarte storefront-kerken in het zuiden van de VS vormen hechte gemeenschappen waar de gelovigen bidden om wonderen. Zo ook een alleenstaande moeder, die hoopt dat een voorganger haar kind van zijn demonen verlost.

Nadat Melva in een falend zorgsysteem is gestrand en haar zoontje door zijn gedragsproblemen niet meer welkom is op school, vindt ze barmhartigheid bij een kerkgenootschap waar ‘spreken in tongen’ en genezing door handoplegging gemeengoed zijn. Voorganger Abe, een eenzame man met een complexe geschiedenis, is vast van plan zijn kansarme medemens te helpen. Maar biedt een rotsvast geloof in redding de oplossing? In dit op ware gebeurtenissen gebaseerde drama wijzen alle elementen op een doemscenario: van de vervormde, dreigende geluiden tot de loodgrijze luchten. Een complex en zeer menselijk verhaal over de effecten van blind geloof.

Djie Han Thung | Nederland 2015 | 85 minuten
Met Anouk Kleykamp, Michael Schnorr, Orlando do Brito, Jet Kragt, Inge Snijders, Olga vd Ven en Sharon Zaal

Capsule

Een buitengewone toename van kosmische straling bedreigt het leven op aarde.

De mysterieuze gedragswetenschapper Ichigo ontwikkelt een methode om enkele uitverkorenen te selecteren die in een capsule kunnen overleven.

Hij meet daarvoor het vermogen van de kandidaten om lief te hebben, maar sceptici stellen vragen bij zijn test.

Ondertussen worstelen de betrokkenen met hun dagelijkse problemen en relaties.

Carlos Marques-Marcet | Spanje 2014 | 99 minuten
Met Natalia Tena en David Verdaguer

10.000 KM

Dolgelukkig zijn Alex en Sergi samen in hun kleine flatje in Barcelona, en ze hopen dat Alex snel zwanger zal worden.

Toch accepteert Alex de uitnodiging om een jaar alleen naar LA te komen om te werken aan haar carrière als fotografe. Wat kan er gebeuren? Hun liefde is sterk, het kind kan wel een jaar wachten, en moderne communiecatie-middelen zullen ervoor zorgen dat de afstand alleen fysiek is. Maar bieden Skype en Whatsapp wel een reëel alternatief voor samenzijn en het delen van een dagelijkse realiteit?

10 000 KM is zowel een analyse van de mogelijkheden en beperkingen van nieuwe media, als kroniek van een vurige liefde, met al haar universele en diep menselijke elementen.

Syllas Tzoumerkas | Griekenland 2014 | 83 minuten
Met Angeliki Papoulia, Vasilis Doganis en Maria Filini

A Blast

Tot gisteren was Maria een liefhebbende echtgenote en zorgzame moeder.
Nu raast ze over de snelweg, alleen, weg van het vuur.

Na dertig jaren is het besef ingedaald dat haar leven gebaseerd is op foute keuzes en de leugens van haar familie. Ze verlaat haar kinderen en begaat een misdrijf.

Het zijn zware offers, maar de verstikkende status-quo van hypocrisie en halve waarheden kan alleen met radicale keuzes doorbroken worden.

Cristoffer Boe | Denemarken 2013 | 110 minuten
Met Pilou Asbaek, Nicolas Bro, Jesper Christensen en Trine Pallensen

Spies & Glistrup

In het Denemarken van de jaren 60 ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap tussen een briljante libertijnse accountant en een hedonistische hippie-playboy. Samen bouwen ze een vakantiereis-imperium en transformeren al doende het sociale en politieke klimaat van het land, met dramatische gevolgen.

Nicolas Bro (Adam’s Apples) en Pilou Asbæk (Kapringen, Borgen) kruipen met volle overgave in de huid van deze legendarische larger-than-life vrijbuiters. Het resultaat is een biopic hors categorie; te onconventioneel voor een komedie, te aanstootgevend voor een drama, te leuk voor een arthouse film. De film garandeert aanstekelijke levensvreugde van bijzondere vrije geesten en veel sex, drugs en boekhouden.

Veiko Ounpuu | Estland 2013 | 104 minuten
Met Lauri Lagle en Jaanika Arum

Free Range

“I’m not unjust, I’m not courageous either.
They pointed out their world to me today
I saw the bloodstains on the pointing finger
And quickly said “I like my world that way”.
Bertolt Brecht

Na het stemmige en aangrijpende AUTUMN BALL en de surrealistische zedenschets THE TEMPTATION OF ST. TONY, neemt
Veiko Õunpuu in FREE RANGE de spanning tussen de maatschappelijke druk tot conformisme en de menselijke drang naar individuele vrijheid onder de loep.

De hedonistische romanticus Fred, net ontslagen als filmrecensent en met zwangere vriendin, maakt geen enkele aanstalten om zich
te voegen bij de knechten van het systeem.

Radicaal en betoverend, laverend van naturel tot surreëel, is FREE RANGE het portret dat de beat generation lang verdiend, maar
nooit gekregen heeft.

Bernard Rose | US/UK 2013 | 90 minuten
Met Dany Huston, Sienna Miller en Jack Huston

Two Jacks

TWO JACKS schetst een geraffineerd beeld van de glamour, excessen en verleiding in het Hollywood van toen en nu.

De legendarische regisseur Jack Hussar (Danny Huston), notoir gokker en rokkenjager, komt terug naar LA om zijn volgende film te financieren. Tijdens een buitensporige avond uit verleidt hij de adembenemende Diana (Sienna Miller), verstoort enkele chique hollywood feestjes, ontkomt ternauwernood aan arrestatie, om tegen het ochtendgloren all-in te gaan aan de pokertafel.

Jaren later komt Jack Hussar Jr. (Jack Huston) naar Hollywood voor de opnames van zijn regie-debuut en Diana (nu gespeeld door Jacqueline Bisset) ziet haar dochter vallen voor de zoon van haar voormalige minnaar.

Gebaseerd op Tolstoj’s TWEE HUZAREN, toont de film de strijd van een jongeman om uit de schaduw van zijn vermaarde vader te
stappen.

Ricky Rijnek | NL/HON 2013 | 97 minuten
Met Orsi Tóth

Silent Ones

De Hongaarse Csilla (Orsi Tóth, Pleasant Days, Delta, Women Without Men) komt bij bewustzijn in een autowrak. Haar jongere broertje Isti is nergens te vinden. Om haar belofte aan hem na te komen gaat ze aan boord van een vrachtschip op zoek naar een beter leven. Dan kruist de schimmige ‘import-export’ zakenman Gabor haar pad. Hallucinerende, surrealistische trip in het schemergebied tussen leven en dood.

Indrukwekkend debuut van de Nederlandse Ricky Rijneke werd overladen met internationale prijzen.

Zeki Demirkubuz | Turkije 2012 | 107 minuten
Met Engin Gunaydin, Serhat Tutumluer en Nihal Yalcin

Yeralti

In een vrije adaptatie van Dostojewski’s NOTES FROM UNDERGROUND voert Zeki Demirkubuz de alleenstaande ambtenaar Muharrem ten tonele. Muharrem is boos op de wereld, op zichzelf, op zijn vrienden, en hij is vastbesloten zijn onverbloemde mening niet voor zichzelf te houden.
Verslaafd aan confrontatie doet Muharrem zijn uiterste best uitgenodigd te worden op een diner ter gelegenheid van een literaire onderscheiding van één van zijn voormalige vrienden. Het plan om daar uit te doeken te doen hoe alle ideeën in diens bekroonde boek bijeen gestolen zijn en de auteur een zwendelaar is, neemt een andere wending en Muharrem maakt uiteindelijk vooral zichzelf belachelijk. Vanaf dat moment raakt hij in een emotionele vrije val en zal hij de uiterste consequenties van zijn compromis-loze eerlijkheid moeten accepteren.

Hitoshi Matsumoto | Japan 2011 | 103 minuten
Met Takaaki Nomi, Sea Kumada en Itsuji Itao

Scabbard Samurai

De Hongaarse Csilla (Orsi Tóth, Pleasant Days, Delta, Women Without Men) komt bij bewustzijn in een autowrak. Haar jongere broertje Isti is nergens te vinden. Om haar belofte aan hem na te komen gaat ze aan boord van een vrachtschip op zoek naar een beter leven. Dan kruist de schimmige ‘import-export’ zakenman Gabor haar pad. Hallucinerende, surrealistische trip in het schemergebied tussen leven en dood.

Indrukwekkend debuut van de Nederlandse Ricky Rijneke werd overladen met internationale prijzen.

Martin Witz | Zw/Du 2011 | 89 minuten
Met Albert Hofmann

Substance, the

Van wonderdrug tot zorgenkind: The Substance toont de ontwikkeling van LSD vanaf de ontdekking van de stof in 1943 door de Zwitserse chemicus Albert Hofmann tot het Californische verbod erop in 1966. Getoond wordt hoe met de substantie werd geëxperimenteerd binnen de psychologie en op straat, waar het het psychedelische symbool werd van de hippiebeweging.

Ontdekker Albert Hofmann komt als honderdjarige aan het woord over zijn eerste “verschrikkelijke ervaring” met de stof. Verder zijn er interviews met wetenschappers, een lid van ’the merry pranksters’ en met de autodidactische LSD-producent goeroe Timothy Leary.

Edwin Brienen | NL/DU/VS 2010 | 76 minuten
Met Eva Dorrepaal, Clayton Nemrow en Jacob Dove Basker

Revision

In een goddeloze maatschappij waar globalisme en terrorisme elkaar voeden, verliest ex-model Traci (Eva Dorrepaal) meer en meer haar grip op de werkelijkheid. Haar man overtuigt haar dat haar spirituele leegte het best gevuld kan worden door het plegen van een moord. Traci’s mentale helletocht is zwanger van de symboliek, met een copulerende Christus als blasfemisch hoogtepunt. Nietsvermoedende kijkers raken misschien echt overtuigd van de komst van de Dag des Oordeels in de videoclip-intermezzo’s waarin Jacob Dove Basker als Traci’s innerlijke demon Vince Destructo de trashpunkmetal van Vincent Koreman playbackt.

Revision laat zich niet eenvoudig in een vakje stoppen. Scenarist, producent en regisseur Edwin Brienen voelt zich meer thuis in de avant-gardehoek en wisselt het bloedvergieten af met vervreemdende camerastandpunten en filosofische overpeinzingen. De film vierde première tijdens de 30ste editie van het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

Bij de eerste 100 exemplaren voor een extra soundtrack-cd geleverd

Ed Gass-Donnelly | Canada 2010 | 75 minuten
Met Peter Stormare, Aaron Poole, Martha Plimpton en Jill Hennessy

Small Town Murder Songs

Een kleine mennonietengemeenschap wordt opgeschrikt door de vondst van een lijk. Wie is deze vrouw en wie heeft haar vermoord? Lokale politiechef Walter, die zelden meer doet dan snelheidsboetes uitschrijven, leidt de zaak. Alles wijst erop dat zijn ex Rita en haar criminele vriend bij de misdaad betrokken zijn, maar dan loopt het spoor dood. Tegengewerkt door collega’s, dorpsgenoten en zijn diepreligieuze familie groeit Walters frustratie. Achter het masker van een rechtschapen politiechef schuilt een getormenteerde man die het gevecht met zijn geestelijke gezondheid aan het verliezen is. Het vinden van de dader raakt steeds verder op de achtergrond als Walter wordt geconfronteerd met zijn eigen gewelddadige verleden en de religie waarin hij verlossing vond.

De fraai gefotografeerde psychologische thriller Small Town Murder Songs, de tweede film van regisseur Ed Gass-Donnelly, schetst een intrigerend portret van een gesloten plattelandsgemeenschap in de traditie van films als Blood Simple en Winter’s Bone. Karakteracteur Peter Stormare (Fargo, Minority Report), die hier aan het hoofd staat van een ijzersterke cast, maakt van politieman Walter een fascinerende, gekwelde figuur. Diens zoektocht naar zowel de moordenaar als zijn eigen verlossing wordt op overrompelende wijze kracht bijgezet door de eigentijdse gospelband Bruce Peninsula.

Cyrus Frisch | Nederland 2009 | 90 minuten
Met Georgina Verbaan en Rutger Hauer

Oogverblindend

Oogverblindend is een hartstochtelijk liefdesverhaal over twee mensen die verlangen naar een mooier bestaan. Door een speling van het lot komen een man in Argentinië en een jonge vrouw in Nederland via de telefoon met elkaar in contact. Beiden voelen zich gevangen in een onmenselijke wereld, en voor de duur van het gesprek slagen zij erin om daaraan te ontsnappen. Ondanks de fysieke afstand groeit tussen hen een sterk gevoel van verbondenheid. Maar zelfs hun opvlammende liefde kan het noodlot niet keren.

Geselecteerd voor verschillende internationale filmfestivals, waaronder Tribeca in New York en het IFFR

Hitoshi Matsumoto | Japan 2009 | 93 minuten
Met Hitoshi Matsumoto, David Quintero en Luis Accinelli

Symbol

Een metafysische bespiegeling over het lot der mensch en de kosmische verbondenheid der dingen, vooral met Mexicaanse worsteldesperado’s. Adepten van ’s werelds grootste denkers én liefhebbers van platte grappen komen aan hun trekken bij een van de origineelste films in jaren.

Om de in Europa relatief onbekende Japanse filmmaker Hitochi Matsumoto bij een groter publiek onder de aandacht te brengen, brengt Filmfreak tegelijkertijd diens culthit Symbol en het oudere Big Man Japan uit op dvd. In dezelfde maand gaat Matsumoto’s nieuwste film Scabbard Samurai in de Nederlandse filmtheaters draaien, in sommige gevallen in een klein Matsumoto-retrospectief. Er zal dus veel persaandacht zijn voor het kleine, maar sterke oeuvre van Matsumoto.

Edwin Brienen | Duitsland 2009 | 80 minuten
Met Godehard Giese, Agnieszka Rozenbajgier en Hendrik Arnst

Viva Europa!

Viva Europa!, Brienens tweede Duitstalige film, vierde afgelopen jaar première in de Volksbühne in Berlijn. De film onderzoekt thema’s als ‘die Wende’, de Duitse hereniging en de aftakeling van het nieuwe Europa op een speelse, soms subversieve manier. Een boos sprookje dat de donkere spelonken van Berlijn verkent, exact twintig jaar na de val van de Muur.

Circusclown Jonathan (Godehard Giese) verliest zijn baan en ontmoet de vertwijfelde hoer Olga (Agnieszka Rozenbajgier), die gevangen zit in een agressief milieu. Het paar brengt gezamenlijk de nacht door op een hotelkamer, alwaar zij melancholisch terugblikken op hun leven, alswel op de veranderingen in Europa van de afgelopen twintig jaar. Na een confrontatie met Olga’s pooiers maakt het paar kennis met de donkere kant van het nieuwe Europa.

Veiko Ounpuu | Estland 2009 | 115 minuten
Met Taavi Eelmaa, Ravshana Kurkova, Denis Lavant, Tiina Tauraite en Sten Ljunggren

Temptation of St Tony, the

Veiko Õunpuu’s tweede film na het veelgeprezen Autumn Ball is een parabel over het nieuwe roofdierkapitalisme in Oost-Europa met zijn genadeloze regels en spelers. In prachtige zwart-witbeelden geeft hij zijn sombere maar prikkelende visie, die door de zwarte humor (een beetje à la Roy Andersson) en nachtmerrieachtige metaforen toch ook heel vermakelijk is.

Het uitgangspunt is een citaat uit Dantes La divina commedia: ‘Halverwege de reis van ons leven, bevond ik mij in een donker bos.’ Veertiger Tony, een redelijk welvarende middenkader-manager, begint na de begrafenis van zijn vader te twijfelen aan zijn manier van leven en moraal. Het bos om hem heen begint donker te worden…

Op zijn reis door onbekend gebied naar een zuiverder geweten vinden bizarre gebeurtenissen plaats, en hij raakt zijn greep op de werkelijkheid kwijt. Als Tony een hond probeert te begraven die hij heeft overreden op de modderige binnenwegen van Estland, vindt hij afgehakte handen in het bos. Als hij daarvan aangifte wil doen, begint de politie een onderzoek naar hem. Hij is getuige van de ontrouw van zijn vrouw, ontslaat zijn werknemers en ontmoet een engelachtig Russisch meisje dat al snel ontvoerd wordt. Het lijkt erop dat hij alles verliest wat hem ooit houvast bood: zijn familie, zijn baan en ten slotte zichzelf.

Cyrus Frisch | Nederland 2008 | 70 minuten
Met Roeland Fernhout en Ellen ten Damme

Blackwater Fever

Een man – lijdend aan het dodelijke Blackwater Fever – zit in zijn Amerikaanse auto en rijdt door de zinderende, lege woestijn. Naast hem zit een vrouw op de passagiersstoel. Los Angeles en Las Vegas staat er op de wegwijzers naar deze westerse consumptieparadijzen. Ongemerkt – zonder paspoortcontroles, inentingen of andere obstakels – rijden zij Afrika binnen.
Aan de rand van de eindeloze weg doemen onrustbarende taferelen op: uitgebrande auto’s, stenengooiende kinderen, explosies, martelende soldaten, verkrachting en moord. De man rijdt stug door en negeert ze alsof het journaalbeelden zijn die voorbij flitsen. Of zijn het slechts hallucinaties als gevolg van zijn steeds heviger wordende koorts? Als de chaos en het geweld zijn metgezellin treffen, kan hij de werkelijkheid niet meer ontlopen.

Hitoshi Matsumoto | Japan 2007 | 113 minuten
Met Hitoshi Matsumoto, Ua en Mitsuyoshi Takasu

Big Man Japan

Een superheld tegen wil en dank moet Japan verdedigen tegen uit de kluiten gewassen monsters, zich onderwijl beklagend over constante media-aandacht die de meest triviale aspecten van zijn dagelijks leven publiek maakt. En hiermee haalde Hitoshi Matsumoto het festival van Cannes.

Cyrus Frisch | Nederland 2007 | 70 minuten
Met Cyrus Frisch

Waarom Heeft Niemand Mij Verteld dat het Zo Erg Zou Worden in Afghanistan

Waarom heeft niemand mij verteld dat het zo erg zou worden in Afghanistan bekijkt de wereld door de ogen van een oorlogsveteraan die net uit Afghanistan is teruggekeerd. Hij kan maar moeilijk wennen aan het gewone leven in Amsterdam – overal waar hij kijkt, ziet hij dreiging: de Marokkaanse jongens die op het plein rondhangen, de politie die een opstootje uiteen drijft, de zwervers, de winkeldief die zich schreeuwend tegen zijn arrestatie verzet. Het leven in Amsterdam is een voortzetting van de oorlog, net zo erg als in Afghanistan. Langzaam maar zeker lijkt de hoofdpersoon zijn verstand te verliezen.
Waarom heeft niemand mij verteld dat het zo erg zou worden in Afghanistan is de eerste speelfilm die opgenomen werd met de camera van een mobiele telefoon. De moeilijk te onderscheiden, gepixelde beelden werken vervreemdend en verontrustend. Ze maken de toenemende paranoia van de hoofdpersoon voelbaar.

Edwin Brienen | Duitsland 2006 | 80 minuten
Met Eva Dorrepaal, Sebastian Suba en Bettina Hoppe

Hysteria

Hysteria, Brienens vijfde speelfilm, vertelt het verhaal van Lara (Eva Dorrepaal), een vrouw die gevangen is in haar eigen nachtmerrie. Nadat zij is verkracht door een gemaskerde man, komt Lara in het kasteel van een inteelt familie terecht, door wie zij vernederd en gemarteld wordt. Wanhopig probeert Lara een manier te vinden om uit haar eigen dromen te ontsnappen.

Edwin Brienen | VS 2006 | 78 minuten
Met Eva Dorrepaal, Tomas Spencer en Vincent Bagnall

Last Performance

De film Last Performance vertelt over Julia (Eva Dorrepaal), een Europese actrice die naar New York verhuist om te proberen aldaar carriere te maken. Ze speelt in een avant-gardistisch toneelstuk dat wordt geregisseerd door de excentrieke Magda (Esther Eva Verkaaik). Julia’s tegenspeler is Cooper (Tomas Spencer), die een destructieve relatie onderhoudt met de seksueel gefrustreerde Tom (Vincent Bagnall). Tom is niet in staat om zijn homoseksualiteit te accepteren en misbruikt Julia voor zijn seksuele uitspattingen. De jaloerse Cooper zint intussen op wraak en zijn acties zullen een niet te stoppen golf van onheil tot gevolg hebben. Al gauw zullen feit en fictie samensmelten, net zoals Julia de schrijver van haar eigen noodlot wordt.

Last Performance werd geinspireerd door de New Yorkse avant-garde scene uit de vroege jaren ’80 en leunt op het erfgoed van de iconen uit die tijd: Andy Warhol, Debbie Harry, Yoko Ono, Laurie Anderson, Klaus Nomi, Lydia Lunch en Diamanda Galas.
Last Performance kende haar premiere op het Nederlands Filmfestival te Utrecht in 2006.

Edwin Brienen is de onwettige zoon van Rainer Werner Fassbinder en John Waters. Met Last Performance creeerde hij een universum vol avant-garde, bombastisch theater en de duisterste kant van het bestaan.
Gespeend van enige hulp van filmfondsen, weet Brienen de een na de andere authentieke film af te leveren. Brienens werk is volledig gestoeld op een eigen artistieke visie, waarmee hij inmiddels de status van culticoon heeft bereikt in Berlijn.

Edwin Brienen | Nederland 2004 | 82 minuten
Met Esther Eva Verhaaik, Bart Klever en Eva Dorrepaal

Both Ends Burning

Raina (Esther Eva Verkaaik) begint een relatie met de gebroken Nick (Bart Klever). De obsessieve neiging tot afwijkend gedrag vormt de basis van hun verhouding. Isabelle (Eva Dorrepaal) zit intussen vast in een liefdeloos huwelijk.
Als Raina en Isabelle elkaar in de kerk ontmoeten, begint hun fysieke contact met een enkele aanraking maar eindigt met een uitbarsting van agressie. Deze vermorzelt de laatst overgebleven hoop op wederzijdse steun.

Brienens eerste onafhankelijke speelfilm ademt de sfeer van de Franse cinema van de jaren ’70 maar kent ook angstaanjagende momenten die herinneren aan films als Carrie en Repulsion.

Edwin Brienen | Nederland 2003 | 93 minuten
Met Esther Eva Verhaaik, Eva Dorrepaal en Peter Kern

Lebenspornografie

Een groep Amsterdamse kunstenaars probeert een erotische voorstelling op te zetten in een Berlijnse nachtclub. Als de show flopt, vlucht de groep in alcoholmisbruik en seksuele uitspattingen. De Maagd Maria verschijnt aan de kunstenaarsclub en biedt enig geluk. Maar geluk is lastig te vinden, zelfs in Berlijn.
Deze extravagante productie faalde zelf ook. Hoge kosten, persoonlijke zaken en rechtzaken rond de auteursrechten zorgden ervoor dat het bijna drie jaar duurde voordat de film haar officiele Duitse premiere beleefde in de zomer van 2005.

Edwin Brienen | Nederland 2001 | 103 minuten
Met Esther Eva Verhaaik, Theo van Gogh en Robbie Muntz

Terrorama

Brienens controversiele debuutfilm vertelt het verhaal van zes randfiguren die de door de maatschappij opgelegde normen en waarden trachten te tarten door de bekende televisiepresentator Gerard van Dongen te ontvoeren. Tijdens een geimproviseerde tlevisieshow confronteren de terroristen Van Dongen met hun meest duistere gedachten en emoties, iets wat resulteert in geweldadige excessen en seksuele uitspattingen.

Special Jury Prize – Melbourne Underground Film Festival, 2002
Award Best Leading Actress (Esther Eva Verkaaik) – Toronto Independent Film Festival, 2002

Jonathan Weiss | VS 2000 | 105 minuten
Met Victor Slezak, Michael Kirby en Anna Juvander

Atrocity Exhibition, the

The Atrocity Exhibition is een onconventionele en verontrustende verfilming van J.G. Ballards gelijknamige én beruchte roman uit 1968. In een psychiatrisch onderzoeksinstituut is een en ander volledig uit de hand gelopen. Een dokter heeft patiënten en personeelsleden betrokken bij het filmen van bizarre mini-drama’s. Vormen deze scènes een verslag van zijn eigen mentale instorting of is het een samenvloeien van de gestoorde realiteit en onze eigen psychopathologieën?

About Me

Theresa Jordan

Curabitur nec justo sit amet urna convallis viverra. Phasellus auctor id lectus vel tincidunt. Phasellus sed lorem id diam venenatis ullamcorper. Curabitur iaculis risus vitae magna eleifend, at auctor dolor ultricies. Sed rhoncus aliquam turpis, a hendrerit arcu.

Sponsored

Recent Comments
Sponsored

Recent Reviews
DeFilmfreak_logo

By signing in, you agree to our terms and conditions and our privacy policy.

New membership are not allowed.

All Right Reserved 2022 De Filmfreak