NIEUW OP DVD EN VOD

Peter Strickland | 2022 | 111 minuten
Met Asa Butterfield, Gwendoline Christie, Ariane Labed, Fatma Mohamed, Makis Papadimitrou

Flux Gourmet

Welkom in het Sonic Catering Institute, een plek voor experimentele voeding en geluidsvoorstellingen. In Flux Gourmet neemt regisseur Peter Strickland (In Fabric, 2018) je mee in een bizarre wereld waar muzikanten nummers creëren met behulp van knisperend spek en druipend eigeel, en waar darmproblemen tot auditieve meesterwerken kunnen leiden. De leden van het instituut zijn verwikkeld in een machtsstrijd en hebben te maken met steeds verder ontaardende optredens en de bizarre orgieën terwijl de grenzen tussen ernst en satire vervagen. Met Asa Butterfield (Sex Education) en Gwendoline Christie (Wednesday).

Dan Geesin | 2022 | 85 minuten
Met Yannick Jozefzoon, Jade Olieberg, Tine Joustra, Guido Pollemans

Sputum

In de door eco-rampen geteisterde Sputum-wereld is een grimmige klassenstrijd gaande. De heersende Antieken hebben een manier gevonden om te overleven aan een dodelijke schimmel. Zij tappen het speeksel van de onderworpen Bakkelieten, die gevangen zitten in een luguber systeem. Tót er iemand opstaat en de verhoudingen op scherp komen te staan.
Gefilmd in contrastrijk zwart-wit creëert regisseur Dan Geesin een duister universum met een eigen vocabulaire, een sinistere soundtrack en een overtuigende cast, waaronder rijzende ster Jade Olieberg.

Michel Franco | Mexico 2020 | 86 minuten
Met Nian Gonzalez Norvind, Diego Boneta, Fernando Cuatle

NEW ORDER

In een Mexicaanse stad waar op grote schaal protesten plaatsvinden, bereidt Marianne’s welgestelde familie zich voor op haar huwelijk. Langzaam dringen rebellen de omheinde villa binnen en de avond ontaardt in een totale coup. Binnen enkele etmalen kantelt een ogenschijnlijk gebalanceerde samenleving. Opstandelingen en het leger nemen de controle over. De klassenstrijd verwordt tot bruut schrikbewind, het land is in chaos. Een dystopische thriller die ontleend lijkt aan krantenkoppen die nog geschreven moeten worden; deze film is een waarschuwing.

Christos Nikou | GR 2020 | 91 minuten
Met Aris Servetalis, Sofia Georgovassili

Apples

De ziekenhuizen in de stad liggen vol met slachtoffers van een vreemde ziekte die onmiddellijk geheugenverlies veroorzaakt. Voor getroffenen die niet door bekenden worden opgehaald, ontwikkelt de overheid een experimenteel herstelprogramma om een nieuwe identiteit op te bouwen.
De melancholieke veertiger Aris schrijft zich hiervoor in. Hij ontvangt dagelijks instructies voor uiteenlopende activiteiten en houdt zijn ervaringen bij in een dagboek en door foto’s te maken.
Ondertussen stelt Apples een belangrijke vraag; hoe betrouwbaar is ons geheugen, en in welke mate manipuleren wij onze herinneringen?

Kitty Green | US 2019 | 87 minuten
Met Julia Garner, Matthew Macfadyen, Noah Robbins, Owen Holland
Nu op VOD

THE ASSISTANT

Sinds enkele weken heeft Jane haar droombaan als assistente van een succesvolle magnaat in de entertainmentwereld van New York. Als jongste employee maakt ze lange dagen die voornamelijk gevuld zijn met routineklusjes: scripts kopiëren, afspraken beheren, lunch bestellen, de kopjes opruimen. De grote baas krijgen we niet te zien, maar zijn autoriteit en explosieve willekeur zijn constant voelbaar. Van directe collega’s krijgt ze aanmatigend advies onder het mom van collegialiteit, maar ze kent haar plaats en laat zich hun micro-aggressies welgevallen.

Langzaamaan, gedurende de dag, krijgen Jane en de kijker zicht op de omvang van het misbruik en de heersende zwijgcultuur op het kantoor. Subtiel maar meedogenloos wordt duidelijk hoe de verdorvenheid tot in iedere vezel van het bedrijf is doorgedrongen.

Alexandre Rockwell | US 2019 | 91 minuten
Met Lana Rockwell, Nico Rockwell en Jabari Watkins

SWEET THING

Billie (15) en haar broertje Nico (11) wonen bij hun vader Adam in een geïmproviseerd idyllisch bestaan. Maar telkens als Adam toegeeft aan de verleiding van de alcohol, maakt geborgenheid plaats voor een delirium van tranen en schuld. Hun excentrieke moeder is er al jaren vandoor en heeft een toxische relatie met Beaux, eveneens een drinker, maar van een ander soort.
Als Adam gedwongen in de rehab verdwijnt, nemen Billie en Nico de benen met hun nieuwe vriend Malik, ook een emotionele wees, op zoek naar zijn vader die in Florida zou wonen.
De tocht van de drie wordt een magische ervaring met ups en downs, gedragen door de hoop en veerkracht van de jeugd.

Sundance winnaar en indy-icon Alexandre Rockwell brengt met SWEET THING een tegendraads maar warm drama dat op het festival van Berlijn bekroond werd met de Kristallen beer.

Noah Hutton US 2020 | 108 minuten
Met Dean Imperial en Madeline Wise

LAPSIS

Queens, New York, tegenwoordige tijd, maar net even anders. De komst van Quantum-banking zet de financiële wereld op zijn kop. Om maximaal te profiteren van de nieuwe technologie, moet er bekabeld worden. Overal en onmiddellijk. Het werk is zwaar, niet zonder controverse, maar lucratief.

Om de medische kosten voor de behandeling van zijn invalide broer te betalen, schrijft Ray Tincelli zich in voor de job. Met alle goede bedoelingen komt hij terecht in een wespennest van afgunst en competitie en een verzetsbeweging die strijd voor rechtvaardigheid.

Daniel Graham | UK 2021 | 93 minuten
Met Timothy Spall en Peter Stormare

Obscure Life of the Grand Duke of Corsica, the

Alfred Rott heeft een reputatie als rokken-jagende, grofgebekte maar ook geniale architect. Na onenigheid met opdrachtgevers over een nieuw kunstcentrum in Brussel bezoekt Rott een exclusieve orgie waar hij een uitnodiging krijgt van een rijke, excentrieke kluizenaar die zichzelf ‘The Groothertog van Corsica’ noemt.
De groothertog, residerend op Malta, geeft Alfred de opdracht om een mausoleum te bouwen als voorbereiding op zijn dood. Een malaria-uitbraak van epidemische omvang doet de bevolking op de vlucht slaan. Temidden van de ontstane chaos besluit Alfred te blijven om het project af te ronden dat mogelijk de belangrijkste creatie van zijn carrière wordt.

Rúnar Rúnarsson | IJsland 2019 | 79 minuten
Met Sigurmar Albertsson, Bent Kingo Andersen, Sif Arnarsdóttir

ECHO

Een menselijke einde-jaarsfilm uit IJsland.

Terwijl de mensen zich opmaken voor de feestdagen, valt een bijzondere stemming over het eiland. Iedereen lijkt opgewonden of nerveus. Sommigen zijn alleen, anderen komen bij elkaar.

Middenin het land staat een boerderij in brand. Op en school spelen de kinderen het kerstverhaal.
Een mens wordt geboren, een ander begraven. In een museum maakt een moeder ruzie met haar ex-man.

In 56 ogenschijnlijk onverbonden scenes schetst ECHO een warm portret van een moderne samenleving en diens bewoners, met hun emoties, hun behoeftes, maar bovenal hun menselijkheid.

Valantyn Vasyanovych | Oekraine 2020 | 93 minuten
Met Andriy Rymaruk, Liudmyla Bileka, Vasyl Antoniak

ATLANTIS

Het is 2025 en de Oekraïne-Rusland oorlog is ten einde. Ex-soldaat Sergey is mentaal beschadigd door het geweld, maar probeert de draad weer op te pakken. Na ontslag bij de plaatselijke staalfabriek vindt hij een nieuwe baan; het rondrijden van schoon drinkwater naar de weinig overgebleven bewoners van de vervuild geraakte regio.
Hij komt in contact met Black Tulip, een organisatie die de lichamen van omgekomen soldaten opspoort om die een waardige begrafenis te geven. Sergey meldt zich aan als vrijwilliger. Het werk is afschuwelijk, maar geeft hem een zekere rust en verlossing. Als er tussen hem en collega vrijwilliger Katya een klein vonkje overspringt, zien we zelfs een sprankje hoop.

In contrast met de thematiek van de film, is Atlantis een lust voor het oog. Vasyanovych heeft een ongekend oog voor compositie en kleur en creëert uit de waanzin van de oorlog een monumentaal en indringend epos.

Ali Abbasi | Zweden 2018 | 101 minuten
Met Eva Melander, Eero Milonoff, Viktor Akerblom

GRÄNS

Tina is een waardevolle kracht bij de grenswacht. Ze is in staat gevoelens als schuld, schaamte en angst te ruiken, en zo pikt ze moeiteloos smokkelaars uit de menigte. Op een dag stapt er een verdacht uitziende man van de veerboot. Niet in staat te ontdekken wat hij verbergt, raakt Tina gebiologeerd door deze Vore en zijn mysterieuze aura. Ze voelt met hem een verwantschap die ze met anderen niet kent. Haar onderzoek naar hem onthult veel meer dan ze kon verwachten; haar hele bestaan is op leugens gebaseerd. Nu moet ze kiezen of ze Vore’s schokkende waarheid zal accepteren.

Gräns is een onvoorspelbare en aangrijpende genremix van regisseur Ali Abbasi en scenarist John Ajvide Lindqvist, de schrijver van Let the Right One In. De film won de Un Certain Regard Award op het fimfestival in Cannes 2018.

Peter Strickland | UK 2019 | 93 minuten
Met Marianne Jean-Baptiste, Hayley Squires, Leo Bill, Gwendoline Christie, Fatma Mohamed, Steve Oram, Julian Barratt

IN FABRIC

IN FABRIC is een wonderbaarlijke ghost story over een unieke rode jurk die tijdens de winter-uitverkoop van een luxe warenhuis over de toonbank gaat. Een alleenstaande moeder draagt het kledingstuk naar een blind date die niet loopt als verwacht. Via de kringloopwinkel komt hij in het bezit van een wasmachinemonteur, die meteen met onverklaarbaar onheil te maken krijgt. We volgen de jurk als die van eigenaar wisselt en daarbij op steeds curieuzer wijze slachtoffers eist.

Peter Strickland (Berberian Sound Studio, the Duke of Burgundy) toont zich opnieuw een meester in stijl. IN FABRIC is een lofzang op genrefilms uit voorbije jaren, en het resultaat van een hartstochtelijk plezier in filmmaken.

Lucrecia Martel | Argentinie 2017 | 115 minuten
Met Daniel Giménez Cacho, Matheus Nachtergaele, Juan Minujín

ZAMA

Het leven is tot stilstand gekomen voor Don Diego de Zama, gezant van de Spaanse koning in wat later Paraguay zal worden. Zijn vrouw en kinderen heeft hij al jaren niet meer gezien, en de betalingen uit het thuisland worden sporadischer en kleiner. Het wachten is op de brief van de koning die zijn overplaatsing naar Buenos Aires zal bevestigen. Maar de brief komt niet. Zama wil niet zien dat de wereld hem is vergeten.

De onvergelijkbare Lucrecia Martel vertaalt de klassieke roman uit 1956 naar een sensuele koloniale dystopie. De hitte zindert, niets in de nederzetting lijkt stabiel, niemand is te vertrouwen. Zama verliest langzaam de grip op de realiteit en bijt zich vast in een hopeloze missie naar de verraderlijke binnenlanden.

Richard Billingham | UK 2018 | 108 minuten
Met Richard Ashton, Michelle Bonnard, James Eeles

RAY & LIZ

“Deze film gaat over mijn familie.
Mijn vader Raymond is alcoholist.
Hij gaat niet graag naar buiten en drinkt meestal home brew.
Mijn moeder Elizabeth drinkt niet, maar ze rookt de hele tijd.
Ze houdt van huisdieren en snuisterijen.
Ze trouwden in 1970 en vlak daarna werd ik geboren”

RAY & LIZ ging in premiere op het IFFR 2019

Kornél Mundruczó | Hongarije 2017 | 119 minuten
Met Merab Ninidze, Zsombor Jeger, Gyorgy Cserhalmiinujín

JUPITER’S MOON

Bij een poging illegaal de Hongaarse grens over te steken wordt de jonge Aryan door de politie neergeschoten.
In het ziekenhuis blijkt hij niet alleen miraculeus hersteld, hij stijgt ook op van zijn bed om enkele meters daarboven te blijven zweven.
Een dienstdoende arts ziet de gave van de jongen en neemt hem onder zijn hoede.
Maar zijn intenties zijn niet zuiver.
Kornel Mundruczo trekt in JUPITER’S MOON alle registers open. Spelend met fantasy-elementen, religieuze symboliek en virtuoze actie stelt hij zelfzuchtigheid en corruptie aan de kaak, maar houdt wel de deur open voor hoop op een betere wereld.

Babis Makridis | Griekenland 2018 | 97 minuten
Met Evdoxia Androulidaki, Georgina Chryskioti, Yannis Drakolpoulos

PITY

Het verhaal van een man die liever ongelukkig is. Een man verknocht aan smart.
Als zijn vrouw na lange tijd uit een coma ontwaakt, moet hij het plotseling stellen zonder het mededogen dat lange tijd zo ruim voorhanden was. Hij kan niet meer zonder, en neemt maatregelen om in aanmerking te komen voor meer.

Het script van PITY is ontsproten aan het wonderlijke brein van Efthymis Filippou, auteur van o.a. Dogtooth, the Lobster en the Killing of a Sacred Deer.

Ricky Rijnek | NL/HON 2013 | 97 minuten
Met Orsi Tóth

Silent Ones

De Hongaarse Csilla (Orsi Tóth, Pleasant Days, Delta, Women Without Men) komt bij bewustzijn in een autowrak. Haar jongere broertje Isti is nergens te vinden. Om haar belofte aan hem na te komen gaat ze aan boord van een vrachtschip op zoek naar een beter leven. Dan kruist de schimmige ‘import-export’ zakenman Gabor haar pad. Hallucinerende, surrealistische trip in het schemergebied tussen leven en dood.

Indrukwekkend debuut van de Nederlandse Ricky Rijneke werd overladen met internationale prijzen.

John Carroll Lynch | US 2017 | 88 minuten
Met Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston

LUCKY

Harry Dean Stanton is Lucky, een nukkige, kettingrokende atheist op leeftijd. Iedereen kent Lucky in het zonovergoten stadje in Arizona. Veel gebeurt er niet vandaag, en morgen waarschijnlijk ook niet.
Lucky keuvelt en kibbelt met een excentrieke groep dorpsgenoten en toevallige passanten, onder wie David Lynch, die zijn schildpad is verloren. Ondertussen moet hij vrede maken met het idee dat ook zijn leven eindig is.

Lucky is de charmante finale van de indrukwekkende carrière van Harry Dean Stanton die naast zijn glansrol in Paris Texas te zien was in bijna 200 Hollywood films.

Syllas Tzoumerkas | Griekenland 2014 | 83 minuten
Met Angeliki Papoulia, Vasilis Doganis,
Maria Filini

A BLAST

Tot gisteren was Maria een liefhebbende echtgenote en zorgzame moeder.
Nu raast ze over de snelweg, alleen, weg van het vuur.

Na dertig jaren is het besef ingedaald dat haar leven gebaseerd is op foute keuzes en de leugens van haar familie. Ze verlaat haar kinderen en begaat een misdrijf.

Het zijn zware offers, maar de verstikkende status-quo van hypocrisie en halve waarheden kan alleen met radicale keuzes doorbroken worden.

Yorgos Lanthimos | UK/DU/GR/NL 2015 | 118 minuten
Met Collin Farrel, Ley Seydoux, Ben Wishaw, Rachel Weisz, Angeliki Papoulia

THE LOBSTER

Een zwart-komisch liefdesverhaal.
In de wereld van The Lobster is het niet toegestaan om alleenstaand door het leven te gaan. Singles worden opgepakt en vervoerd naar het Hotel, waar ze 40 dagen krijgen om een partner te vinden.
Single David (Colin Farrell) krijgt als nieuwkomer in het Hotel te maken met het rigide Management.
Lukt het hem niet om binnen de termijn een partner te vinden die door hen is goedgekeurd, dan wordt hij veranderd in een dier naar keuze en losgelaten in het Bos. Daar verschuilen zich ook de Loners. Als David dreigt te falen, sluit hij zich bij hen aan. Dan wordt hij verliefd op een mysterieuze Loner (Rachel Weisz). Maar dat is tegen de regels.

Christoph Behl | Argentienie 2015 |
Met Met Victoria Almeida, Lautaro Delgado

EL DESIERTO

Met de mensheid lijkt het gedaan. Ana, Axel en Jonathan proberen te overleven in een gebarricadeerd huis. Slechts incidenteel wagen ze zich naar buiten om eten te zoeken.
Ooit vormden ze een perfecte liefdesdriehoek, maar van hun sterke vriendschap is niets meer over. Nu is Jonathan met Ana, en Axel is alleen. Axel tatoeëert zijn hele lichaam met vliegen. Als hij geheel bedekt is, zal hij het huis verlaten. Intussen komt hij gevaarlijk dicht bij Ana, aangespoord door Jonathan. Dan waagt Ana een wanhopige poging om het huis van de ondergang te redden.

Yorgos Lanthimos | Ierland 2017
Met Colin Farrel, Nicole Kidman, Barry Keoghan.

THE KILLING OF A SACRED DEER

Dr Steven Murphy (Colin Farrell) is een gerenommeerd chirurg die met zijn volmaakte vrouw, oogarts Anna (Nicole Kidman) en hun twee voorbeeldige kinderen een perfect gezin vormt.

Tot Martin (Barry Keoghan), een vaderloze tiener die Steven onder zijn vleugel heeft genomen, aan de poorten van hun idyllische bestaan komt rammelen. 

Martin dringt steeds verder het gezin binnen. 

Als hij Steven confronteert met een gebeurtenis uit het verleden, wordt de duistere aard van zijn doel duidelijk

Christoffer Boe | Denemarken 2013
Met Pilou Asbaek, Nicolas Bro

SPIES & GLISTRUP

In het Denemarken van de jaren 60 ontstaat een onwaar-schijnlijke vriendschap tussen een briljante libertijnse accountant en een hedonistische hippie-playboy. Samen bouwen ze een vakantiereis-imperium en transformeren al doende het sociale en politieke klimaat van het land, met dramatische gevolgen.

Nicolas Bro (Adam’s Apples) en Pilou Asbæk (Kapringen, Borgen) kruipen met volle overgave in de huid van deze legendarische larger-than-life vrijbuiters. Het resultaat is een biopic hors categorie; te onconventioneel voor een komedie, te aanstootgevend voor een drama, te leuk voor een arthouse film. De film garandeert aanstekelijke levensvreugde van bijzondere vrije geesten en veel sex, drugs en boekhouden.

Veiko Ounpuu | Estland 2013 | 104 minuten
Met Lauri Lagle, Jaanika Arum

FREE RANGE

“I’m not unjust, I’m not courageous either.
They pointed out their world to me today
I saw the bloodstains on the pointing finger
And quickly said “I like my world that way”.
Bertolt Brecht

Na het stemmige en aangrijpende AUTUMN BALL en de surrealistische zedenschets THE TEMPTATION OF ST. TONY, neemt
Veiko Õunpuu in FREE RANGE de spanning tussen de maatschappelijke druk tot conformisme en de menselijke drang naar individuele vrijheid onder de loep.

De hedonistische romanticus Fred, net ontslagen als filmrecensent en met zwangere vriendin, maakt geen enkele aanstalten om zich
te voegen bij de knechten van het systeem.

Radicaal en betoverend, laverend van naturel tot surreëel, is FREE RANGE het portret dat de beat generation lang verdiend, maar
nooit gekregen heeft.

Zeki Demirkubuz | Turkije 2012 | 107 minuten
Met Engin Gunaydin, Serhat Tutumluer,
Nihal Yalcin

Yeralti

In een vrije adaptatie van Dostojewski’s NOTES FROM UNDERGROUND voert Zeki Demirkubuz de alleenstaande ambtenaar Muharrem ten tonele. Muharrem is boos op de wereld, op zichzelf, op zijn vrienden, en hij is vastbesloten zijn onverbloemde mening niet voor zichzelf te houden.
Verslaafd aan confrontatie doet Muharrem zijn uiterste best uitgenodigd te worden op een diner ter gelegenheid van een literaire onderscheiding van één van zijn voormalige vrienden. Het plan om daar uit te doeken te doen hoe alle ideeën in diens bekroonde boek bijeen gestolen zijn en de auteur een zwendelaar is, neemt een andere wending en Muharrem maakt uiteindelijk vooral zichzelf belachelijk. Vanaf dat moment raakt hij in een emotionele vrije val en zal hij de uiterste consequenties van zijn compromis-loze eerlijkheid moeten accepteren.

Bernard Rose | US/UK 2013 | 90 minuten
Met Dany Huston, Sienna Miller, Jack Huston

TWO JACKS

TWO JACKS schetst een geraffineerd beeld van de glamour, excessen en verleiding in het Hollywood van toen en nu.

De legendarische regisseur Jack Hussar (Danny Huston), notoir gokker en rokkenjager, komt terug naar LA om zijn volgende film te financieren. Tijdens een buitensporige avond uit verleidt hij de adembenemende Diana (Sienna Miller), verstoort enkele chique hollywood feestjes, ontkomt ternauwernood aan arrestatie, om tegen het ochtendgloren all-in te gaan aan de pokertafel.

Jaren later komt Jack Hussar Jr. (Jack Huston) naar Hollywood voor de opnames van zijn regie-debuut en Diana (nu gespeeld door Jacqueline Bisset) ziet haar dochter vallen voor de zoon van haar voormalige minnaar.

Gebaseerd op Tolstoj’s TWEE HUZAREN, toont de film de strijd van een jongeman om uit de schaduw van zijn vermaarde vader te
stappen.

About Me

Theresa Jordan

Curabitur nec justo sit amet urna convallis viverra. Phasellus auctor id lectus vel tincidunt. Phasellus sed lorem id diam venenatis ullamcorper. Curabitur iaculis risus vitae magna eleifend, at auctor dolor ultricies. Sed rhoncus aliquam turpis, a hendrerit arcu.

Sponsored

Recent Comments
Sponsored

Recent Reviews
DeFilmfreak_logo

By signing in, you agree to our terms and conditions and our privacy policy.

New membership are not allowed.

All Right Reserved 2022 De Filmfreak