OBSCURE LIFE OF THE GRAND DUKE OF CORSICA

Alfred Rott heeft een reputatie als rokken-jagende, grofgebekte maar ook geniale architect. Na onenigheid met opdrachtgevers over een nieuw kunstcentrum in Brussel bezoekt Rott een exclusieve orgie waar hij een uitnodiging krijgt van een rijke, excentrieke kluizenaar die zichzelf 'The Groothertog van Corsica' noemt. 

De groothertog, residerend op Malta, geeft Alfred de opdracht om een mausoleum te bouwen als voorbereiding op zijn dood. Een malaria-uitbraak van epidemische omvang doet de bevolking op de vlucht slaan. Temidden van de ontstane chaos besluit Alfred te blijven om het project af te ronden dat mogelijk de belangrijkste creatie van zijn carrière wordt.

DUKE POSTER A4.jpg

ECHO

Een menselijke einde-jaarsfilm uit IJsland.

 

Terwijl de mensen zich opmaken voor de feestdagen, valt een bijzondere stemming over het eiland. Iedereen lijkt opgewonden of nerveus. Sommigen zijn alleen, anderen komen bij elkaar.

 

Middenin het land staat een boerderij in brand. Op en school spelen de kinderen het kerstverhaal. Een mens wordt geboren, een ander begraven. In een museum maakt een moeder ruzie met haar ex-man.

 

In 56 ogenschijnlijk onverbonden scenes schetst ECHO een warm portret van een moderne samenleving en diens bewoners, met hun emoties, hun behoeftes, maar bovenal hun menselijkheid. 

ECHO poster

ATLANTIS (nu op VOD)

Het is 2025 en de Oekraïne-Rusland oorlog is ten einde. Ex-soldaat Sergey is mentaal beschadigd door het geweld, maar probeert de draad weer op te pakken. Na ontslag bij de plaatselijke staalfabriek vindt hij een nieuwe baan; het rondrijden van schoon drinkwater naar de weinig overgebleven bewoners van de vervuild geraakte regio.

Hij komt in contact met Black Tulip, een organisatie die de lichamen van omgekomen soldaten opspoort om die een waardige begrafenis te geven. Sergey meldt zich aan als vrijwilliger. Het werk is afschuwelijk, maar geeft hem een zekere rust en verlossing. Als er tussen hem en collega vrijwilliger Katya een klein vonkje overspringt, zien we zelfs een sprankje hoop.

 

In contrast met de thematiek van de film, is Atlantis een lust voor het oog. Vasyanovych heeft een ongekend oog voor compositie en kleur en creëert uit de waanzin van de oorlog een monumentaal en indringend epos. 

Poster NL A4.jpg
IN FABRIC

IN FABRIC is een wonderbaarlijke ghost story over een unieke rode jurk die tijdens de winter-uitverkoop van een luxe warenhuis over de toonbank gaat. Een alleenstaande moeder draagt het kledingstuk naar een blind date die niet loopt als verwacht. Via de kringloopwinkel komt hij in het bezit van een wasmachinemonteur, die meteen met onverklaarbaar onheil te maken krijgt. We volgen de jurk als die van eigenaar wisselt en daarbij op steeds curieuzer wijze slachtoffers eist.

 

Peter Strickland (Berberian Sound Studio, the Duke of Burgundy) toont zich opnieuw een meester in stijl. IN FABRIC is een lofzang op genrefilms uit voorbije jaren, en het resultaat van een hartstochtelijk plezier in filmmaken.

Poster In Fabric.jpg

GRÄNS

Tina is een waardevolle kracht bij de grenswacht. Ze is in staat gevoelens als schuld, schaamte en angst te ruiken, en zo pikt ze moeiteloos smokkelaars uit de menigte. Op een dag stapt er een verdacht uitziende man van de veerboot. Niet in staat te ontdekken wat hij verbergt, raakt Tina gebiologeerd door deze Vore en zijn mysterieuze aura. Ze voelt met hem een verwantschap die ze met anderen niet kent. Haar onderzoek naar hem onthult veel meer dan ze kon verwachten; haar hele bestaan is op leugens gebaseerd. Nu moet ze kiezen of ze Vore’s schokkende waarheid zal accepteren.

Gräns is een onvoorspelbare en aangrijpende genremix van regisseur Ali Abbasi en scenarist John Ajvide Lindqvist, de schrijver van Let the Right One In.
De film won de Un Certain Regard Award op het fimfestival van Cannes 2018.  

poster_GRÄNS_A4.jpg

RAY & LIZ

poster RAY & LIZ A4.jpg

ZAMA

Het leven is tot stilstand gekomen voor Don Diego de Zama, gezant van de Spaanse koning in wat later Paraguay zal worden. Zijn vrouw en kinderen heeft hij al jaren niet meer gezien, en de betalingen uit het thuisland worden sporadischer en kleiner. Het wachten is op de brief van de koning die zijn overplaatsing naar Buenos Aires zal bevestigen. Maar de brief komt niet. Zama wil niet zien dat de wereld hem is vergeten.

 

De onvergelijkbare Lucrecia Martel vertaalt de klassieke roman uit 1956 naar een sensuele koloniale dystopie. De hitte zindert, niets in de nederzetting lijkt stabiel, niemand is te vertrouwen. Zama verliest langzaam de grip op de realiteit en bijt zich vast in een hopeloze missie naar de verraderlijke binnenlanden.

 

ZAMA Poster NL A4.jpg

“Deze film gaat over mijn familie.

Mijn vader Raymond is alcoholist.

Hij gaat niet graag naar buiten en drinkt meestal home brew.

Mijn moeder Elizabeth drinkt niet, maar ze rookt de hele tijd.

Ze houdt van huisdieren en snuisterijen.

Ze trouwden in 1970 en vlak daarna werd ik geboren”

RAY & LIZ ging in premiere op het IFFR 2019

 

JUPITER'S MOON

Bij een poging illegaal de Hongaarse grens over te steken wordt de jonge Aryan door de politie neergeschoten.

In het ziekenhuis blijkt hij niet alleen miraculeus hersteld, hij stijgt ook op van zijn bed om enkele meters daarboven te blijven zweven.

Een dienstdoende arts ziet de gave van de jongen en neemt hem onder zijn hoede.

Maar zijn intenties zijn niet zuiver.

 

Kornel Mundruczo trekt in JUPITER'S MOON alle registers open. Spelend met fantasy-elementen, religieuze symboliek en virtuoze actie stelt hij zelfzuchtigheid en corruptie aan de kaak, maar houdt wel de deur open voor hoop op een betere wereld.

PITY

Pity vertelt het verhaal van Giannis, een man die liever ongelukkig is. Een man verknocht aan smart.Als de vrouw van deze advocaat na lange tijd uit een coma ontwaakt, moet hij het plotseling stellen zonder het mededogen dat lange tijd zo gul voorhanden was. Hij kan niet meer zonder, en neemt maatregelen om in aanmerking te komen voor meer.

Het script van PITY is ontsproten aan het wonderlijke brein van Efthimis Filippou, auteur van o.a. Dogtooth, the Lobster en the Killing of a Sacred Deer.

                                                                                   

 

SILENT ONES

Ricky Rijneke, Nederland/Hogarije 2013

Met  Orsolya Toth, Roland Raba, Fatih Dervisoglu

De Hongaarse Csilla (Orsi Tóth, Pleasant Days, Delta, Women Without Men) komt bij bewustzijn in een autowrak. Haar jongere broertje Isti is nergens te vinden. Om haar belofte aan hem na te komen gaat ze aan boord van een vrachtschip op zoek naar een beter leven. Dan kruist de schimmige ‘import-export’ zakenman Gabor haar pad. Hallucinerende, surrealistische trip in het schemergebied tussen leven en dood. 

Indrukwekkend debuut van de Nederlandse Ricky Rijneke werd overladen met internationale prijzen.

LUCKY

John Carroll Lynch, USA, 2017

Met Harry Dean stanton, David Lynch, Ed Begley Jr., Tom Skerrit 

Harry Dean Stanton is Lucky: tegendraads, kettingrokend, stokoud en levendig. Dagelijks hijst hij zijn 90-jarige lijf in spijkerbroek en cowboylaarzen voor zijn ronde door het zonovergoten stadje midden in de woestijn van Arizona. 

 

In diner en cafe keuvelt en kibbelt Lucky met excentrieke dorpsgenoten en toevallige passanten, onder wie Howard (David Lynch), die zijn schildpad is verloren. 

 

Ondertussen moet hij vrede maken met het idee dat ook zijn leven eindig is.

 

Lucky is de charmante finale van de indrukwekkende carrière van Harry Dean Stanton die naast zijn glansrol in Paris Texas te zien was in bijna 200 Hollywood films.

THE LOBSTER

Yorgos Lanthimos, Ierland 2015

Met Colin Farrel, Rachel Weisz, Lea Seydoux 

Een zwart-komisch liefdesverhaal. In de wereld van The Lobster is het niet toegestaan om alleenstaand door het leven te gaan. Singles worden opgepakt en vervoerd naar het Hotel, waar ze 40 dagen krijgen om een partner te vinden. 

Single David (Colin Farrell) krijgt als nieuwkomer in het Hotel te maken met het rigide Management.

Lukt het hem niet om binnen de termijn een partner te vinden die door hen is goedgekeurd, dan wordt hij veranderd in een dier naar keuze en losgelaten in het Bos. Daar verschuilen zich ook de Loners. Als David dreigt te falen, sluit hij zich bij hen aan. Dan wordt hij verliefd op een mysterieuze Loner (Rachel Weisz). Maar dat is tegen de regels.

A BLAST

Syllas Tzoumerkas, Griekenland 2015

Met Angeliki Papoulia

Tot gisteren was Maria een liefhebbende echtgenote en zorgzame moeder.

Nu raast ze over de snelweg, alleen, weg van het vuur.

 

Na dertig jaren is het besef ingedaald dat haar leven gebaseerd is op foute keuzes en de leugens

van haar familie. Ze verlaat haar kinderen en begaat een misdrijf. 

Het zijn zware offers, maar de verstikkende status-quo van hypocrisie en halve waarheden kan alleen met radicale keuzes doorbroken worden. Verkrijgbaar op DVD.

EL DESIERTO

Christoph Behl, Argentienie 2015

Met Victoria Almeida, Lautaro Delgado

Met de mensheid lijkt het gedaan. Ana, Axel en Jonathan proberen te overleven in een gebarricadeerd huis. Slechts incidenteel wagen ze zich naar buiten om eten te zoeken.
Ooit vormden ze een perfecte liefdesdriehoek, maar van hun sterke vriendschap is niets meer over. Nu is Jonathan met Ana, en Axel is alleen. Axel tatoeëert zijn hele lichaam met vliegen. Als hij geheel bedekt is, zal hij het huis verlaten. Intussen komt hij gevaarlijk dicht bij Ana, aangespoord door Jonathan. Dan waagt Ana een wanhopige poging om het huis van de ondergang te redden.

THE KILLING OF A SACRED DEER

Yorgos Lanthimos, Ierland 2017

Met Colin Farrel, Nicole Kidman, Barry Keoghan.

Dr Steven Murphy (Colin Farrell) is een gerenommeerd chirurg die met zijn volmaakte vrouw, oogarts Anna (Nicole Kidman) en hun twee voorbeeldige kinderen een perfect gezin vormt.

Tot Martin (Barry Keoghan), een vaderloze tiener die Steven onder zijn vleugel heeft genomen, aan de poorten van hun idyllische bestaan komt rammelen. 

Martin dringt steeds verder het gezin binnen. 

Als hij Steven confronteert met een gebeurtenis uit het verleden, wordt de duistere aard van zijn doel duidelijk.

FREE RANGE

Na het stemmige en aangrijpende AUTUMN BALL en de surrealistische zedenschets THE TEMPTATION OF ST. TONY neemt Veiko Õunpuu in FREE RANGE de spanning tussen de maatschappelijke druk tot conformisme en de menselijke drang naar individuele vrijheid onder de loep.

 

De hedonistische romanticus Fred, net ontslagen als filmrecensent en met zwangere vriendin, maakt geen enkele aanstalten om zich te voegen bij de knechten van het systeem.

 

Radicaal en betoverend, laverend van naturel tot surreëel, is FREE RANGE het portret dat de beat generation lang verdiend, maar nooit gekregen heeft.

YERALTI

Zeki Demirkubuz, Turkije 2012

Met Engin Gunaydin

In een vrije adaptatie van Dostojewski' NOTES FROM UNDER-GROUND voert Zeki Demirkubuz de alleenstaande ambtenaar Muharrem ten tonele.

Muharrem is boos op de wereld, op zichzelf, op zijn vrienden, en hij is vastbesloten zijn onverbloemde mening niet voor zichzelf te houden.

 

Verslaafd aan confrontatie doet Muharrem zijn uiterste best uitgenodigd te worden op een diner ter gelegenheid van een literaire onderscheiding van één van zijn voormalige vrienden. Het plan om daar uit te doeken te doen hoe alle ideeën in diens bekroonde boek bijeen gestolen zijn en de auteur een zwendelaar is, neemt een andere wending en Muharrem maakt uiteindelijk vooral zichzelf belachelijk. Vanaf dat moment raakt hij in een emotionele vrije val en zal hij de uiterste consequenties van zijn compromisloze eerlijkheid moeten accepteren. Verkrijgbaar op DVD.

SPIES & GLISTRUP

Christoffer Boe, Denemarken 2013

Met Pilou Asbaek, Nicolas Bro

In het Denemarken van de jaren 60 ontstaat een onwaar-schijnlijke vriendschap tussen een briljante libertijnse accountant en een hedonistische hippie-playboy. Samen bouwen ze een vakantiereis-imperium en transformeren al doende het sociale en politieke klimaat van het land, met dramatische gevolgen.

 

Nicolas Bro (Adam's Apples) en Pilou Asbæk (Kapringen, Borgen) kruipen met volle overgave in de huid van deze legendarische larger-than-life vrijbuiters. Het resultaat is een biopic hors categorie; te onconventioneel voor een komedie, te aanstootgevend voor een drama, te leuk voor een arthouse film. De film garandeert aanstekelijke levensvreugde van bijzondere vrije geesten en veel sex, drugs en boekhouden.

TWO JACKS

Bernard Rose, UK/US 2013

Met Danny Huston, Jack Huston, Sienna Miller

TWO JACKS schetst een geraffineerd beeld van de glamour, excessen en verleiding in het Hollywood van toen en nu.

Gebaseerd op Tolstoj’s TWEE HUZAREN, toont de film de strijd van een jongeman om uit de schaduw van zijn vermaarde vader te stappen.

10.000 KM

Carlos Marques-Marcet, Spanje 2014

Met Natalia tena, David Verdaguer

Dolgelukkig zijn Alex en Sergi samen in hun kleine flatje in Barcelona, en ze hopen dat Alex snel zwanger zal worden. 

 

Toch accepteert Alex de uitnodiging om een jaar alleen naar LA te komen om te werken aan haar carrière als fotografe. Wat kan er gebeuren? Hun liefde is sterk, het kind kan wel een jaar wachten, en moderne communiecatie-middelen zullen ervoor zorgen dat de afstand alleen fysiek is. Maar bieden Skype en Whatsapp wel een reëel alternatief voor samenzijn en het delen van een dagelijkse realiteit?

 

10 000 KM is zowel een analyse van de mogelijkheden en beperkingen van nieuwe media, als kroniek van een vurige liefde, met al haar universele en diep menselijke elementen.